Alla sa kunna delta på fritidsaktiviteter

16 Feb

Nya alarmerande rapporter kommer om barn som växer upp i familjer med svag ekonomi. ”Den ekonomiska krisen har sannolikt gjort att barnfattigdomen ökat och fortsätta att öka i många kommuner”, pekar bland annat Rädda Barnen på i sin nya barnfattigdomsrapport. Året 2006 levde närmare 4 500 barn i fattigdom i Norrbotten. I dag kan den siffran vara betydligt högre, befarar Rädda Barnen

Barn som växer upp i familjer med dålig ekonomi har inte möjlighet att följa med på skolutflykter som kostar pengar. Det kan handla om en sådan sak som att ett liftkort måste betalas själv för att åka med skolan att åka skidor eller att betala avgiften för bad själv eller extrapengar till matsäck, vilket leder till att barn i familjer som inte har den ekonomiska situationen sjukanmäler sina barn som då aldrig kan följa med skolan på utflykter, vilket i sin tur skapar en situation som kan skada elever på sikt. Utanförskap och mobbing kan vara några effekter.

– Vi uppmanar kommunerna i Norrbotten att de ser över kostnader och avgifter i barnomsorg, skola och på fritidsverksamhet för att undvika att de får diskriminerande effekter, säger Carin Johansson, distriktsordförande för Rädda Barnen i Norrbotten.

Grundskolan ska vara helt avgiftsfri enligt Skollagen, men samtidigt sägs att ”enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna” får förekomma. Det gör att vissa skolor ändå låter eleverna betala vissa aktiviteter. Piteå kommun till exempel har inte någon policy för avgifter i grundskolan.

Rättvisepartiet Socialisterna vet att det till exempel förekommer resor för elever till det populära slalom och snowboard berget Kåbdalis och då tvingas eleverna betala liftkortet själva, de som inte har råd har ingen möjlighet att följa med vilket i sin tur skapar utanförskap för elever med dålig ekonomi.

– Men eleverna behöver inte följa med och skolan kan också ordna andra aktiviteter, säger Carina Hammarsten, Barn- och utbildningskontoret i försvar.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att alla avgifter inom skolan bör tas bort. Undantag ska inte finnas, alla ska nämligen kunna åka med på alla aktiviteter på skoltid eller som rör skolan och dess aktiviteter. Istället ska kommunen skjuta till pengar så att alla elever kan åka på fler studedagar och fritidsresor.

RS Piteå

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: