Kampen mot rasism är politisk

7 Okt

”SD tågade ut ur Storkyrkan, vi vill ha ut dom ur riksdagen”. Det sa Arne Johansson, Rättvisepartiet Socialisterna, i Studio Ett i Sveriges Radio på onsdag eftermiddag. Han deltog som en av arrangörerna och initiativtagarna till måndagens demonstration som samlade mellan 5 000 och 10 000.

Sverigedemokraten Erik Almqvist försökte påstå att biskop Eva Brunne gett sitt stöd till våld när hon på riksdagens samling i Storkyrkan kritiserade rasism. Arne Johansson gav svar på tal:

– Det är extremhögern som står för det politiska våldet, sa han och fortsatte, det hoppfulla med valresultatet är den proteströrelse som det har skapat.

Erik Almqvist försökte sedan påstå att Kristofer Lundberg (ursprungligen från Piteå) från Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg kastat sten och ägg på Sverigedemokraterna i Göteborg.

– Rättvisepartiet Socialisterna är en del av den starka antirasistiska tradition som finns i Göteborg och upprätthålls genom GNMR – Göteborgs Nätverk Mot Rasism. Vi har tillsammans med andra stoppat Sverigedemokraterna varje gång de försökt hålla torgmöte, inte genom att kasta sten utan genom att vara fler. Kampen mot rasism är en politisk fråga. När vi stoppade SD:s torgmöte under valet var detta möjligt för att vi var 1000 demonstranter som blockerade deras samlingsplats, inte för att vi är bättre på att slåss, svarar Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg i ett pressmeddelande.

– Rättvisepartiet Socialisterna har alltid varit tydliga med att kampen mot rasism framförallt handlar om att bekämpa nedskärningar och klassklyftor, för jobb och bostad. Vi avslöjar rasisternas lögner och förespråkar en gemensam kamp mot den splittring som SD försöker skapa genom att slå in en kil mellan olika grupper inom arbetarklassen.

Vad det hela handlar om är att Sverigedemokraterna vill vrida bort fokuset från de avslöjande de gjorde av att marschera ut ur kyrkan när predikan om alla människors lika värde ägde rum. De vill också lägga ut dimridåer om att det inte skulle vara SD och deras stormtrupper inom den nazistiska rörelsen som står för våldet, som i Uddevalla där RS medlemmar innan första maj i år misshandlades av Sverigedemokrater och nazister. Detta var bara ett av närmare 20 överfall på Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar.

Nu fortsätter kampen mot rasism och högerpolitik. Inte fyra år utan strid, bekämpa extremhögern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: