Drogproblemet ökar i Piteå – bekämpa arbetslösheten

15 Jun

Det ökade drogmissbruket i Norrbotten, särskilt bland unga, har den senaste tiden uppmärksammats efter en rad dödsfall. Ökat drogmissbruk är ett resultat av ökad ohälsa i samhället med arbetslöshet, nedskärningar i offentlig sektor och ökade klassklyftor.

Rapporter om ökat drogmissbruk, dödsfall och en läkare som sexuellt trakasserat patienter och skrivit ut höga doser av starka mediciner har uppmärksammats i en artikelserie av Norrbottens Kuriren (NK).
Flera personer har dött av morfinbaserade droger i länet. Greger Pettersson är chef på missbruksenheten i Piteå och han berättar till NK den 20 maj att situationen bland unga missbrukare i Piteå är allvarlig. Statistik visar att Piteå har högst andel hepatit C-smittade under 25 år, något som tyder på att många injicerar droger. Pettersson säger att problemet har sin grund i de ungas livssituation då var femte ungdom i Piteå är arbetslös.
Ett uppmärksammat fall är den läkare som sexuellt trakasserat patienter och försett dem med narkotikaklassade läkemedel. Utredningen tog fart i februari 2010, delvis på grund av att polisen meddelat att det finns en kvinna som säljer droger och själv missbrukar som har en hållhake på läkaren i fråga. Han har vid flera tillfällen skrivit ut narkotikaklassade preparat till kvinnan, merparten ska hon ha sålt vidare. Vid en genomgång av journalerna framkommer att två personer har varit nära döden efter att ha överdoserat preparat som läkaren har försett dem med, båda fick vårdas på intensiven. (NK 14 maj)
Till exempel har kvinnan vid ett tillfälle fått bland annat 300 tabletter dolcontin. 4-7 av dessa tabletter utgör en dödlig dos.
Morfinbaserade läkemedel är en växande och farlig trend bland de som missbrukar i Norrbotten. Unga personer krossar morfintabletter för att injicera dem och det sker ofta i kombination med alkohol och andra läkemedel, något som kan ha en dödlig utgång. När tabletter som är till för att sväljas injiceras är det omöjligt beräkna effekterna. Vid överdos slår morfinet ut andningsfunktionen. Minst ett tiotal personer i Luleåområdet har under ett par år avlidit till följd av det här slagets missbruk. (NK 14 maj)

Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende (RFHL) rapporterar att läkemedelsberoendet är ett folkhälsoproblem som växer, minst 250 000 människor är läkemedelsberoende i Sverige. RFHL skriver på sin hemsida att man inte är emot läkemedel men att man reagerar på ”ett slappt förskrivningsmönster och en allmän medikalisering av samhället. Man försöker få människor att tro att piller kan lösa problem istället för att ge adekvat hjälp och stöd”. RFHL pekar också på trycket människor utsätts för; att man ska vara perfekt i allt man gör. De rapporterar också att den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige är hög jämfört med andra länder och menar på att svensk narkotikapolitik fokuserar på straff istället för vård.
RFHL har rätt i vad de skriver. Det ökade trycket från samhället att vara perfekt är en orsak till att människor faller in i missbruk. Sociala problem som den höga ungdomsarbetslösheten är också en stor bov i dramat. Nedskärningar inom vården som gör att allt mer behandlas med piller istället för annan verksam rehabilitering spelar också in. Insatser från ideella grupper som föräldrar mot narkotika med flera är mycket viktiga. Men för att kraftigt bekämpa drogmissbruk krävs det att grunden till problemen tas om hand om. För att förbättra människors hälsa krävs kamp för ett samhälle där det finns jobb, drogfria mötesplatser och en upprustad offentlig sektor.

Johanna Evans

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: