Manifestation mot rasism och nazism

3 Jun

UNDER LÖRDAGEN SLÖT ETT 60-TAL UPP TILL MANIFESTATIONEN MOT RASISM OCH NAZISM SOM NÄTVERKET PITEÅ MOT RASISM KALLAT TILL. EN BRA UPPSLUTNING TROTS VÄLDIGT DÅLIGT VÄDER.

På samma torg som vi 2004 stoppade Sverigedemokraterna, samlades vi nu som ett svar på att den nazistiska sekten SMR försökt sprida propaganda. Piteå har en antirasistisk tradition och Rättvisepartiet Socialisterna har här länge varit kända för sitt arbete mot rasismen. När vi riggat högtalare mm färdigt kom en av sossarna fram, som suttit på andra sidan torget i sin varma lokal och sett oss slita i regnet och den kalla vinden. Han frågade en av arrangörerna hur det hela börjat, svaret var att de kommit på idén med en manifestation efter dialog med RS som tidigare hållit ett torgmöte.

Arrangörerna bjöd på musik och dansunderhållning men självfallet även talare. Ronny Eriksson, komiker, musiker och lokalprofil använde sig av satir i sitt tal och framförde en acapella av låten Storsvensken. Talade gjorde även representanter från S och V, Socialdemokraten talade urvattnat om att Piteå behöver fler invandrare för att få arbetskraft. Vänsterpartiets talare talade inte heller om kamp, men informerade om den våldsamma nazistiska sekten SMR och deras agenda.

Statlig rasism och regeringens segregationspolitik var några punkter som Raymond Ohlson från Asylrörelsen i Norrbotten talade om. Han lyfte även fram det viktiga med kampen och gav konkreta exempel på hur man fått Migrationsverket att backa genom ockupationer, blockader och protester. Det var även den enda talaren som visade på att rasismen har en bakgrund i ett system som bygger på klassklyftor där de rika kan skylla på invandrare när man genomför nedskärningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: